Ett gott föredöme för alla arbetslösa

Så underbart med människor som driver med systemet. Lustigt nog fungerar det bättre än regelrätta protester. Det senare gör att folk går i försvarsställning, blir sura och vägrar lossa tumskruvarna en millimeter. Och vill det sig riktigt illa står man där utan aktivitetsstöd, a-kassa, försörjningsstöd eller vad de nu tidigare hotat med.

Förlöjligad vill ingen bli och när man känner sig dum undviker man att gå i klinch med vederbörande. Man vill inte förnedras ännu värre. Och det finns inget att säga om en sådan här gärning; den är helt enligt regelverket och det är de själva som bett om det. Givetvis är det alltid bäst att först försöka resonera och påpeka orimligheten på ett fint sätt, men när det gäller arbetsmarknadspolitiken som råder, då finns det inget sunt förnuft att tala till. Bara regler som inte går att tillämpa i verkligheten.

En utmärkt och genomtänkt protest mot socialtjänsten och arbetsförmedlingen. Vad underbart det hade varit om alla arbetssökande kom in med listor på 62.000 sökta arbeten och gärna samtidigt. Dessutom bör de diarieföras i ens akt så ingen kan komma i efterhand och säga att man inte redovisat tillräckligt många. Svart på vitt är alltid bäst.

Det skulle bli fruktansvärt dyrt och inte heller miljövänligt om man inte skickar det som en fil, men å andra sidan är kostnader, som uppstår när man söker jobb, avdragsgilla i deklarationen. Och denna kostnad skulle garanterat inte bli långvarig heller: det räcker med att alla följer Carls exempel en enda gång så har hela systemet havererat inom några dagar.

”Du är inte seriös med ditt jobbsökande”, har flera bekanta fått höra då de redovisat till sina handläggare. Men om det inte finns några arbeten så får man söka de som finns, även om det innebär att du som lokalvårdare söker tjänster som revisor, hjärnkirurg eller domare. Vad skall de göra om de inte vill stå utan ersättning?

Ett annat ypperligt exempel är de två praktikanter som lyckades förstöra dyra maskiner och där regeringen beslutade att Arbetsförmedlingen skulle punga ut med 600.000:- i ersättning till företagen eftersom killarna ingick i en arbetsmarknadsåtgärd. Huruvida gossarna gjorde det medvetet eller ej vet vi inte, men om alla praktikanter hade råkat förstöra maskiner allt som oftast hade gratis arbetskraft inte varit lika attraktivt som det är idag.

Vad vore livet utan dessa solskenshistorier i arbetslöshetens mörker?

Om Helga von Pitbull

F.d. mentalskötare och mentalpatient med fäbless för lyteskomik. Visa alla inlägg av Helga von Pitbull

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 61 andra följare

%d bloggare gillar detta: